HEA SOCIAL COMPLEX PROJECT | COMPETITION | 2012

HALIDE EDIP ADIVAR COMPLEX NATIONAL ARCHITECTURAL PROJECT COMPETITION

In mosque architecture, constantly discussing the dome or form may reveal the misconception that the only problem or change that needs to be made is the form. In addition, different functional  innovations  and it is obvious that there is a situation that may prevent the existence of the requirements.

 

Modernity, which started fully with the end of the 19th century, has become more important in every field compared to the traditional period before it.  brought great changes. Some situations that took centuries to change in the traditional period have almost happened in a few years in the modern period. From this point of view, while both functional and structural differences are observed even in the Ottoman period and Seljuk period buildings, it is a necessity that the structures are much more differentiated today, which can be described as postmodern. This necessity is life etc. This is due to the fact that many situations have changed.

sdmim halide edip adıvar külliyesi 01.jpg

We started to design the Halide Edip Adıvar Kulliye by determining the relationship of today's individual with a worship structure and to what extent the typology from the traditional period contradicts today's habits. In this context, we think that the results we have reached will be more explanatory, after a preliminary presentation describing the approach to the project land;  We found it appropriate to show it over the finished product.

The complex area is located just at the end of a slope that ends with the wide highway to the northwest.  This situation, which is positive in terms of view and visibility, creates difficulties in terms of approaching the complex. We tried to solve this difficulty by thinking in two ways in terms of pedestrian and vehicle.

We created one pedestrian entrance to the end of the road (Bahçecik Sokak) that starts with the pedestrian bridge in the north of the complex, and two pedestrian entrances to the side where the complex is related to the road (Halide Edip Adıvar Caddesi). In addition, we gave the entrance to the parking lot of the complex from the north, while we gave the exit from the road we mentioned.

The minaret is a unit of the mosque, whose function has been much debated. However, the only thing that is not talked about other than removing the minaret or changing its type is to take advantage of the potential that the minaret hides. When you think of the tall and slender structures scattered all over the country, if they were a unit of a pre-programmed system, perhaps the minarets would still become a very unique identity for the country. In this sense, ridges are perhaps the only social experiment on making use of minarets in different ways. However, as we mentioned at the beginning, the minarets are high, and there are many. This is an important potential.

halide edip külliye cami sdmim 02.jpg
halide edip külliye cami sdmim 03.jpg

If so, the minaret can be used for viewing purposes. It can be a board hung in the sky with writings on it for everyone to see. In addition, since it is a part of an activity that is directly related to time, such as prayer, it can show the time remaining to the prayer time. Thus, the minaret also acts as a clock in its own language.

 

In addition to all these, the minaret should not be thought of only as a classical Ottoman mosque minaret. In many geographies, many different minarets have been built and these are not the Ottoman minarets we are used to, but they still have a place in minds enough to emphasize the "minaret". The spiral minarets are particularly interesting. As a result of all that we have told, we have designed a metal cover that can be reached and covered with a spiral ramp and mosque (masjid) + women's gathering place + two classrooms in a row + viewing terrace. This cover, on the other hand, turned into a wall that shows the time and tells something with LEDs.

 

There is a large difference in the number of congregations between the time prayers and the Friday and Eid prayers. There are significant problems caused by this situation, these are:

 

*Each of a whole mosque for a small congregation  reheating and cooling over time. Huge waste of energy and time.

 

* Lack of space in Friday and Eid prayers.

 

In the traditional period, neighborhood mosques were used for time prayers, and selatin mosques were used for multiple gatherings. This situation is a good example of two different types of space applications for two different types of prayer events, as well as breaking the spatial monotony.

 

The majority of the congregation that follows the time prayers consists of people who are not physically athletic by age, and most of them are even forced to climb stairs. Almost all mosque structures have stairs. A smaller masjid type mosque, which can be reached without stairs, is more suitable for a small congregation.

As a result of all these approaches, we thought of separating the masjid from the mosque. Thus, the daily prayers can be performed in the mosque with a capacity of 140 people, together with the mezzanine. Thus, we have obtained a space that can be heated and cooled quickly with less energy.

 

The shell is a space intended for gathering and breathing… When the word “mosque” is mentioned, everyone says that the meaning of the word comes from gathering, but unfortunately, no real gathering can be observed. If the hasty state of Friday prayers is called gathering, we think there is a misunderstanding. We cared that the mosque could be a real “gathering” area.

 

Especially in Istanbul, mosques provide some services other than praying. Perhaps the foremost of these is the situation in which the courtyards of the mosques between the neighborhoods can create spaces. Thanks to this gap, it was observed that they were the first place where people took shelter in the Marmara earthquake. In this context, since the point where Halide Edip Adıvar Kulliye is located is surrounded by cramped apartment blocks, we thought it would be beneficial for everyone to open a “space”.

halide edip külliye cami sdmim 04.jpg

 Rather than establishing a limited relationship with the mosque only through prayer, we aimed for a long-term courtyard with various users. You can eat here, organize an exhibition, turn the minaret wall into a screen and watch visual objects. In addition, if there is not enough space in the lower part of the prayer, a congregation can be formed here as well.

 

We also provided light and air passage to the mosque below by creating slits on the shell. This will allow natural light and ventilation.

 

Considering the way the mosque is used, the problems in Friday and Eid prayers draw attention. Jam,  such as input and output problems. To circumvent this situation:

 

* Since we took the great mosque below ground level, we gained space and

We have obtained much more indoor prayer space than requested for the kulliye. (As stated in the Competition Specifications, the congregation overflows to the roads.  A closed area of 500 people will not be enough.)

 

* Since we planned the mosque in a circular shape, we created 7 doors on the periphery. Thus, an exit from every point was provided. The situation of "the one who prays cannot be passed", which is experienced in Friday prayers, has been solved by increasing the number of door directions.  

 

* We have removed the problem of waiting for shoes by designing the shoe rack as a long unit that extends around the mosque.

 

Apart from solving the problems, making the movements of the upper shell felt on the ceiling of the mosque enabled us to obtain different light plays and an unusual ceiling.

 

The social units of the complex were placed on the side of the building area, whose front is open to the view. The units, standing just below the crust but within easy reach over the crust, were connected to different levels by vertical circulation and to each other by horizontal circulation.

 

    The area, which is currently used as a green area, was designed in our design in such a way as to create a narthex and preserve its green feature. Due to its location, the area, which has an open and beautiful view, has turned into a place where you can spend peaceful time.

 

We have arranged a parking lot for a total of 84 vehicles on 2 basement floors for the complex. We also included shelter and installation units in this parking area.

 

We have positioned the info and book sales unit on the road front (Halide Edip Adıvar Caddesi), where the complex is related, at a point where the shell rises. We have written both the name of the building on this unit and for those who want religious information and books.  We think that we have ensured that they are welcomed in a stylish way at a point not far away.

halide edip külliye cami sdmim 05
halide edip külliye cami sdmim 05.jpg
halide edip külliye cami sdmim 07.jpg
10.jpg
09.jpg
13.jpg
11.jpg
18.jpg
17.jpg
16.jpg
20.jpg
23.jpg