ADANA CHAMBER of COMMERCE | COMPETITION | 2014
 

concept

Many years have passed since Le Corbusier's theory of "machine aesthetics". This idea, which is believed to be possible with a design that emulates the machine the most, has been criticized many times over the years and is still being criticized today. However, the design style associated with the machine still lives on as an old habit.

Both cities and buildings are shaped by repetitive modular systems, without surprises and in a way that makes everything clear. The general design attitude focuses on the fact that the person entering the building for the first time grasps the whole structure as quickly as possible. However, architecture exists with people. Man is also an entity that does not like monotony and is open to innovations and surprises. From this point of view, the starting point in the design of Adana Chamber of Commerce Service Building is to make the building move away from the machine and approach the human.

It is seen in the traditional city form that the user finds himself in a constantly changing and surprising world. He does not quickly consume the places he travels and continues to see different formations over time, even if he knows the places he is in. In this context, the reinterpretation of the traditional urban fabric in terms of modern urbanism by partially removing its complexity has been tried in the ATO building.

sdmim adana ticaret odası projesi ön cephe.jpg

Positioning Strategy

The main entrance of the building opens to Turhan Cemal Beriker Boulevard. The reason for this is to make use of the density of one of the main axes of the city, to ensure that the front of the building takes on a square that can be used flexibly by pedestrians. In addition, a second entrance that will serve the conference hall and the protocol opens to 60012 street. Parking lot entrance and exit is also given to this street with less density.

sdmim adana ticaret odası projesi ato gif.gif

Path

The building is constructed on a “road” that starts from the outside as if it were a street, enters the building on the ground floor and ends at the top, sometimes narrowing and sometimes becoming a square, with each service unit being positioned separately according to neighborhood relations. In a sense, a layered urban texture has been created. The road is not only considered as an element that mediates going from one place to another, but also as a place of rest and fun. The level of complexity is also reduced since it takes the person to the top of the structure when going counterclockwise.

The different behavior patterns between those who will use the building constantly and those who will use it less frequently have not been ignored. In this context, all of the units that will serve the members have been allocated on the ground floor. These units, which are lined up around a wide square, are thought to be two-storied in themselves. Thus, each of them became a separate service unit and became independent tectonics.

For permanent users, the road has been turned into a line of rest and efficient use of free time. Thanks to this recreational variable road, the user will discover different places over time and will strengthen his relationship with the building by finding special places for himself.

Some social functions have been distributed over the floors so that the road, which ends with a square on the top floor, in front of the assembly hall, can be used with pleasure. For example, an employee eating on the second floor will go upstairs to have coffee or to lie on the grass. Of course, during this walk, he will move on the road without getting bored.

Along the way, resting areas, green areas, table sports, badminton and a place for entertainment that can be diversified with the imagination of the user are reserved and designed.

dogu-yonunden-z.jpg

air conditioning

Through the road, the building is covered with a shell that will allow controlled light intake and ventilation. In order to illuminate and ventilate the building, different strategies will be followed for the interior and exterior of the units. For example, while the interior of the units will be air-conditioned in a more controlled manner, the common areas will be left semi-natural. Because there are many regions such as the crust and gallery spaces that will provide the fresh and cool air to be provided with the principle of the heated air going up.  In this way, energy savings will be achieved. Semi-open spaces and shaded spaces are also important for a warm city like Adana. With this in mind, thanks to the different positioning of the masses, many shaded semi-open and closed spaces have been obtained both inside and outside the shell.

​​

sdmim adana ticaret odası projesi iç mekan 6.jpg

Structure and Variability (Never Ending)

The middle area of the building is designed as a large gallery. Under this lightened area, a conference hall, which requires a wide opening, has been positioned. Again with the same strategy, the assembly hall was placed at the top to provide structural convenience.

The structure system undertook the task of keeping the pavement formed on the road on each floor standing. Units are located on this floor. In other words, units are static and stationary in a large area.  shaped by a non-existent thought. The result of this situation will be the possibility of changing the location of the units in the future. Units that need to grow can grow. Or, convenience can be provided to the unit that wants its location to be differentiated. It is this concept that is in line with the spirit of the traditional urban fabric, which is formed gradually over time and is constantly changing with a never-ending movement.  Variable and surprising places…

sdmim adana ticaret odası projesi iç mekan 3.jpg
sdmim adana ticaret odası projesi iç mekan 4.jpg
sdmim adana ticaret odası projesi iç mekan 2.jpg
arka görünüş.jpg
sdmim adana ticaret odası projesi iç mekan 5.jpg
sdmim adana ticaret odası projesi.jpg
sdmim adana ticaret odası projesi kapi-onu-z_edited.jpg